Gevonden

Details
Aanschaffen
Uitgever:
Gratis
Tags
Aanbod
Aanpasbaar
Bediening
Beloning
Categorie
Mobile/tablet app
Instructie
Navigatie
Support
Speakaboo
Speakaboo

Speakaboo: een screening-tool spraakontwikkeling voor meertalige kinderen

Kentalis heeft, samen met Shosho, een nieuwe App uitgebracht: Speakaboo. Speakaboo is een screening-tool voor logopedisch onderzoek naar de spraakontwikkeling in de moedertaal van het kind. Als logopedisten de spraakontwikkeling willen beoordelen in een taal die ze zelf niet spreken, hebben ze een probleem. Ze spreken zelf de taal vaak niet en hebben geen testen in verschillende talen beschikbaar. Speakaboo helpt daar bij.

1 Hoe werkt het?

Door gebruik van kleine spelletjes kan de logopedist woorden in de thuistaal uitlokken bij het kind. De app neemt automatisch op wat het kind gezegd heeft. Deze opname wordt opgeslagen in een bestand met de naam van het kind. De logopedist kan na de test per item terugluisteren wat het kind zei, ze kan dit vergelijken met de uitspraak van een moedertaalspreker, en het resultaat scoren. De logopedist kan de app ook gebruiken om ouders de spraak van het kind in de thuistaal te laten horen. Dit maakt het makkelijker om een diagnose voor ouders te verduidelijken.

2 Geschikt voor jonge kinderen tussen 2 en 6 jaar

De test duurt ongeveer 10 minuten. Die korte duur maakt de test ideaal voor het werken met jonge kinderen tussen de 2 en 6 jaar, die een langere test vaak niet volhouden. Speakaboo’s vrolijke pop-ups leiden kinderen af en helpen ze om tot benoemen te komen. “Kinderen vinden het heel leuk om de deurtjes te openen in Speakaboo. Het is mooi om te zien hoe zelfs het meest verlegen kindje de plaatjes snel gaat benoemen” ervaart Eefje van der Linden-Graafland, Logopedist ADC Den Haag.

3 Speels én systematisch

Speakaboo is niet alleen speels, maar ook systematisch. Verschillende tools helpen de logopedist bij het beoordelen van spraak productie in losse woorden: de tool maakt audio opnames per woord dat het kind zegt, er zijn opnames van native speakers die het doelwoord uitspreken. Scoreformulieren zorgen voor het gemakkelijk vastleggen van resultaten. Uitgebreide achtergrondinformatie helpt bij het interpreteren van de resultaten.

Media

Ervaringen

Auteur: Nienke Lam
13 juni 2017
 
Ervaring:

De afname doe ik met een tolk. Het spelletje is eenvoudig waardoor de tolk gemakkelijk geïnstrueerd kan worden. Kinderen vinden het over het algemeen een leuk spelletje. Er zijn twee spelletjes: lotto en het openen van deurtjes. Het is handig dat je kunt wisselen van spel tijdens de afname om het kind langer betrokken te houden.


Waarom: Met deze app kun je op een laagdrempelige en voor de kinderen aansprekende manier de spraakontwikkeling in verschillende (moeder)talen in kaart brengen
Doelgroep
TOS
Leeftijd
0 - 3 4 - 6
Vakgebied
Taal
Spraak
Articulatie
Details
Aanschaffen
Uitgever:
Gratis
Koninklijke Kentalis