Nieuws

De iPad-optie “Begeleide toegang”

Willemien Bierman, communicatiedeskundige/logopedist van Kentalis Communicatie Behandelteam Utrecht, deelt haar ervaringen via de appvinder.

Als je in de zoekbalk haar naam ingeeft vind je alle apps die zij heeft gedeeld. In de nieuwsberichten lees je haar tips. Deze keer: alles over “Begeleide toegang” op de iPad.

Wat is “Begeleide toegang”?
Wanneer je een leerling of cliënt op een iPad laat werken kan hij/zij de neiging hebben om ook naar andere apps te gaan terwijl je dat niet wilt. Sommige kinderen met een verstandelijke beperking zijn zeer onderzoekend en drukken lukraak op allerlei knoppen zodat ze per ongeluk dingen deleten of in een andere app zitten en daar per ongeluk dingen veranderen wat niet de bedoeling is. De instelling “Begeleide toegang” is een uitstekende manier om te voorkomen dat kinderen/cliënten ongewild dingen deleten of naar een andere app gaan.

Instructies

1. Om de instelling aan te stellen ga je naar “Instellingen”
2. Kies uit de linker kolom “Algemeen”.
3. Je ziet als “Algemeen” is geselecteerd in de rechter kolom allerlei dingen staan die met instellingen hebben.
4. Kies uit de rechter kolom: “Toegankelijkheid”.
5. Rechts boven staat “Toegankelijkheid”. Kies nu onder het kopje “Leren”, “Begeleide toegang”.
6. Zet de “Begeleide toegang” aan. Het knopje rechts is dan groen.
7. Ga nu naar “Toegangscode-instellingen” (1 optie naar beneden) en kies een code.

Tip: Gebruik een code die niet te moeilijk is voor de omgeving om te onthouden of te makkelijk voor de cliënt om te ‘kraken’!


Activeren van de begeleide toegang
Wanneer je 3 x op de thuisknop drukt zie je dit blokje en kan je “Begeleide toegang” kiezen. Onderaan zie je staan: “Hardware knoppen”. Deze zijn uitgeschakeld wanneer “Begeleide toegang” is ingeschakeld. Je kunt dan niet op de “Home knop” drukken om in een andere app te gaan. Als je de knoppen onderaan het scherm naar wens hebt ingesteld, start je de “Begeleide toegang” door rechtsboven in het scherm op “Start” te drukken. Het scherm krijgt dan ook weer zijn normale grootte.

Start-knop rechts boven in het scherm
Start-knop rechts boven in het scherm

Stoppen van de begeleide toegang
Wanneer je de “Begeleide toegang” weer uit wilt zetten druk je weer drie keer op de thuisknop, er verschijnt dan een schermpje waar je de toegangscode moet intoetsen. Het scherm wordt weer kleiner en dan druk je op “Stop” linksboven in het scherm.

Opties begeleide toegang

Je kunt naast de “Home knop” ook nog de “Sluimerknop”, “Volumeknop”, “Beweging” en “Toetsenborden” uitschakelen. Dit kan je aanvinken wanneer je op “Opties” drukt bij “Hardware knoppen”.


Touch uitzetten
Wanneer je de optie “Aanraking” aanzet reageert de Touch-screen functie van de iPad niet meer. Op het scherm kun je dan een selectie van het scherm selecteren met je vinger: op deze plek schakel je de Touch-screen functie tijdelijk uit. Op deze manier kan je instellingsknoppen of knoppen waar je dingen mee kan deleten afschermen. De plekken worden onthouden. Wanneer je de app de volgende keer weer opent en “Begeleide toegang” aanzet hoef je dit niet opnieuw te doen, tenzij je het wilt veranderen.

Tijdslimiet instellen
Onder het kopje “Tijdslimieten” kan je instellen of je de “Begeleide toegang” een tijdslimiet aangeeft (met of zonder geluid). Met “Tijdslimiet” kun je instellen hoelang een cliënt/kind met de app kan spelen. Rechts in het scherm zie je de knop “Tijdslimiet” met daarbij “Opties”.

Bij “Opties” kan je kiezen hoelang je wil dat het kind/cliënt bezig is op de iPad. Je zet het knopje “Tijdslimiet” op groen en stelt de tijd in. Er kan een audio bericht of geluid worden afgespeeld wanneer de tijd voorbij is. Dit stel je in bij de algemene instellingen (zie begin van het artikel).


Meer ondersteuning nodig?
Neem contact op met Willemien. Willemien verzorgt cursussen op maat. Kijk voor meer informatie op de Kentalis ELO bij de cursus ”Gebruik van de iPad als ondersteunend communicatiemiddel”. Voor meer informatie of contact over beschikbaarheid: Kentalis intern/extern.

Koninklijke Kentalis