Nieuws

He hajo

Willemien Bierman, communicatiedeskundige/logopedist van Kentalis Communicatie Behandelteam Utrecht, deelt haar ervaringen via de appvinder. Als je in de zoekbalk haar naam ingeeft vind je alle apps die zij heeft gedeeld. In de nieuwsberichten lees je haar tips. Deze keer: alles over “He hajo” op de iPad.

Inspiratietips voor He hajo

Wat kan je allemaal doen met de app He hajo?

He hajo is een app die je kunt inzetten om de communicatie te ondersteunen. Je kunt het gebruiken als een digitaal communicatieboek, een foto ervaringenboek of voor een overzichtelijk dagschema. He hajo is een initiatief dat de ouders van een meisje met Downsyndroom hebben opgezet. Herkenbare pictogrammen op een iPad maken het voor hun elfjarige dochter mogelijk te laten weten wat ze wil. Volledig afgestemd op de gebruiker.

Spreken
Met de volgende zinnen kan je een start maken in de communicatie:

Ik wil .........
Mag ik .......
Ik hoor ......
Ik zie .........
Dit valt onder het onderdeel spreken. Wanneer je de beginzin hebt gekozen, kies je vervolgens een categorie waar je iets over wil zeggen, zoals eten, personen, activiteiten. De picto’s die je hebt geselecteerd komen in een balk boven in het scherm. Je kan de app de pictogrammen laten uitspreken.

Ik wil pizza

Tip: de logopedist kan met dit onderdeel de zinsconstructie oefenen maar daarnaast kan je ook kijken of een kind de juiste categorie kan vinden. Wil je een activiteit of wil je iets gaan eten? Waar hoort dat bij.
Bij het onderdeel spreken kan je je eigen foto’s en pictogrammen invoeren; zie hiervoor handleiding via de site http://www.hehajo.nl/downloads.html

Tip: Vul de app geleidelijk en voer niet meteen alle begrippen in. Zo leert het kind de inhoud beter kennen en daardoor ook beter terugvinden. Je kunt beginnen met bekende personen, favoriete activiteiten en eten.

Tip: Als je niet wil dat degene die de app actief gebruikt per ongeluk foto’s of afspraken in de agenda kan weghalen, werk dan met de instelling “begeleide toegang” (zie vorige nieuwsbrief of handleiding in ict-atelier). Hiermee kan je delen van het scherm afsluiten, waardoor dit gedeelte niet meer reageert op aanraken.

Agenda

Met de agenda kan je verschillende dingen doen.
Je kunt het als een agenda gebruiken en tekst toevoegen of met pictogrammen en/of foto’s.

Ervaringenboek

Wanneer ik met kinderen sart met de app He hajo begin ik altijd met het onderdeel “foto’s”. In dit onderdeel kunnen ervaringen worden gedeeld buiten het hier en nu. Als er een ervaring plaats vindt in het weekend zoals een fietstochtje of een dagje naar het strand, worden daar foto’s van genomen en die worden in het mapje zaterdag of zondag gedaan. Maandag gaat de iPad mee naar school en kan het kind zijn verhaal vertellen aan de hand van de foto’s die in het weekend zijn gemaakt van zijn ervaringen. Als het kind dit zelf kan, is het nog leuker om het kind zelf te laten beslissen over het nemen van de foto’s. Door de foto’s in de mapjes van de dag waarop iets gebeurd is te plaatsen, weet het kind precies waar hij/zij de foto’s kan terug vinden en de omgeving weet waar hij/zij naar kan vragen. Na een week maak je alle mapjes leeg en begin je weer opnieuw met vullen. Wanneer er iets heel bijzonders is gebeurd waar je langer bij wil stil staan, kan je daar een apart mapje van maken zodat je daar dan langer over kan vertellen aan anderen. Volgorde van handelingen. Om meer zelfstandigheid te creëren kan je ook een mapje maken met een fotoserie van een handeling zoals tafel dekken of limonade maken. Zet de foto’s in de juiste volgorde in het mapje en laat het kind de handeling zelfstandig uitvoeren met de iPad als ondersteuning. Je kunt dan bij de foto ook nog de instructie inspreken. Dan ziet en hoort het kind iedere stap van de handeling.

Memory

Bij dit onderdeel ben je op een speelse manier de inhoud van het spreekgedeelte van de app oefenen. Je oefent aan de woordenschat en tevens met de inhoud van de app, zodat je deze beter leert (her)kennen. Je kunt kiezen met hoeveel kaartjes de memory speelt. Het laagste niveau is 6 en het hoogste niveau is 30 kaartjes.

Koninklijke Kentalis